Hétköznapjaink során mindannyian próbáljuk elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek sérülésekkel járhatnak. Felmerülhet azonban a kérdés: ha megelőzünk egy sérülést, ami nem következik be, honnan tudjuk, hogy megelőztük?

Izmaink működése

A mozgáshoz többek között izmok láncolatára és ezek összehangolt működésére van szükségünk. Egy izomlánc nem úgy viselkedik, mint például egy biciklilánc, ami a leggyengébb szemnél elszakad. Ez is előfordulhat, de az izmaink képesek átvenni a gyengébb, vagy nem megfelelően működő izmok munkáját, annak érdekében, hogy a mozdulatot el tudjuk végezni. Ennek következtében felborul az izomegyensúly és idővel túlterhelhetünk bizonyos izmokat, míg mások ellustulnak.

Sérülések kezelése gyógytornával

Mivel ez, az aránytalan terhelés okozta túlterhelés az, ami a sérülések és fájdalmak túlnyomó többségét okozza, így gyógytornászként részben pont az a feladatunk, hogy az ilyen jellegű eltéréseket feltárjuk és kezeljük. Azonosítjuk a gyenge láncszemeket és erősítjük azokat, így a túlterhelt izmok ellazulhatnak. Ezzel helyreállítjuk az optimális működést, ezáltal csökkentjük a sérülés kockázatát.

Sérülések megelőzése

A sérülések megelőzése tehát kiemelten fontos, függetlenül attól, hogy rendszeresen sportolunk-e vagy sem. A mindennapi élet során végzett tevékenységek alatt is kitesszük magunkat különböző kockázatoknak, ezeket a kockázatokat kell megelőzni és minimalizálni. Akár a helytelen testtartás, a rossz mozdulatok, vagy a hirtelen és intenzív fizikai igénybevétel is sérüléshez vezethet.

Figyelj oda testedre!

Az időben történő megelőzés és az egészséges testműködés elérése érdekében fontos odafigyelni testünk jelzéseire és a különböző megelőzési lehetőségekre. Ha észreveszünk bármilyen furcsa érzést vagy fájdalmat, amely a mozgásban korlátoz minket, ne bagatellizáljuk el, hanem forduljunk szakemberhez.

Honnan tudjuk, hogy megelőztük a sérülést?

Ha képesek vagyunk fájdalommentes, egészséges és pörgős hétköznapokat élni, vélhetően megannyi apróbb, vagy akár nagyobb sérülést előztünk meg sikeresen. Mivel még a legegyszerűbb és leghétköznapibb tevékenységek is végződhetnek sérüléssel, így folyamatosan ki vagyunk téve ennek a kockázatnak.

Fordíts figyelmet a sérülések megelőzésére! Amennyiben pedig már megtörtént a sérülés sportolás közben, akkor foglalj időpontot nálunk!