Az úgynevezett „futótérd” nem egy konkrét diagnózis, hanem a terhelésre jelentkező térd körüli fájdalmakra használt kifejezés. Rendszeresen futók körében rendkívül gyakran előforduló probléma, mely csökkenti az aktivitást, mozgástartomány csökkenést okozhat.

Ennek oka legtöbbször a csípőtől, a comb külső oldalán térd felé futó inas köteg feszessége (tractus iliotibialis). Mozgás, futás során a térd hajlításakor ez a feszes kötőszövetes lemez irritálja a térd külső részén a combcsont bütykét (condylusát). Gondoljunk bele, hogy egy 4-5 kilóméteres futás során hányszor hajlítjuk be a térdünket? Körülbelül 2000–2500-szor, lábanként.

Természetesen a megelőzés lenne a legfontosabb, azonban a kialakult fájdalmak is megszüntethetők.

A probléma kezelésének egyik pillére az iliotibialis köteg lazítása. Manapság már szinte mindenki ismeri a hengert, mint az önmasszázs egyik eszközét, amely segíti fellazítani a letapadt szöveteket, izompólyákat. Az izompólyára gyakorolt nyomás hatására az idegrendszer reflexesen ellazítja a szövetet, így a hengeren gurulva saját magunk tudjuk csökkenti az iliotilialis köteg feszességét.

Fontos része továbbá a kezelésnek a térd körüli izmok megerősítése, a térdízület tengelyeltérésének javítása sportolás közben, megfelelő cipő választása, illetve a személyre szabott gyógytorna csökkenti az újra kialakulás esélyét.

Szőke Szabina gyógytornász