A reggeli kelés sokakban kelt rossz érzéseket, megpróbálhatjuk azonban kicsit oldani az ezzel járó feszültségeket. Pár gyógytorna trükkel sokat segíthetünk a kávéig vezető úton magunknak.
Nem a legjobb döntés az óracsörgésre egyből kipattanni az ágyból – na persze sokan képtelenek is vagyunk erre. De mit is csinálhatunk azzal a bizonyos „még öt perccel”?

nyújtózkodás mindig nyerő taktika. Gondoljuk végig, mikor nyújtottuk ki utoljára felkelés előtt elgémberedett tagjainkat! Sokan talán már idejét sem tudják, pedig nagyon is kellemes és hasznos dolog. Nem nagy művészet, és nem kell körmönfont mozdulatokra gondolni, egy jó kiadós nyújtózás a felkelés előtt és máris tettünk valamit azért, hogy a napunk jobban induljon. Miért is tesz ez nekünk jót? Éjszaka a gravitáció és mozgás híján a porcok táplálkozása és az ízfelszínek kenése nem megfelelő. Azzal, hogy reggel átmozgatjuk ezeket a területek tápláljuk és védjük gerincünket.

Megvan, hogy mit és miért csináljunk reggelente, most jöhet a hogyan:

Ha háton fekve keltünk kezdhetjük egy egyszerű nyújtózással, két karral nyújtózunk fölfelé, sarokkal lefelé.

Nyújtózás háton fekve

Majd folytathatjuk háton fekve, térdünket felhúzzuk, talpunk az ágyon, ebből a helyzetből döntjük oldalra térdeinket jobbra-balra.

Térdünk döntése balra
Térdünk döntése jobbra

Oldalt fekve is dönthetjük térdeinket, igaz a kiinduló helyzet más. Hátunk legyen egyenes, térdünket húzzuk fel, kezünk a fejünk alatt támasznak. Ebből a helyzetből emeljük először térdünket, míg lábfejünk az ágyon marad, majd váltunk, és a térd marad az ágyon, lábfejünk emelkedik, mindkét esetben együtt mozogjanak a lábak.

Térd emelés oldalt fekve
Boka emelése oldalt fekve

Ha már nincs menekvés, és ki kell mászni az ágyból, próbáljunk figyelni arra, hogy oldalt fekvő helyzetből üljünk fel, a kezünkkel segítve, támasztva a mozgást. Az sem baj, ha fél percet még ücsörgünk az ágy szélén, mielőtt nekiveselkednénk a napnak.

Szánjunk magunkra egy kis időt reggel, és egész nap érezni fogjuk, meghálálja gerincünk ezt a törődést.