Schroth terápia

Schroth háromdimenziós scoliosis (gerincferdülés) terápia

A Schroth háromdimenziós scoliosis terápia Katharina Schroth nevéhez fűződik. Katharina az 1900-as évek elejétől alakította, fejlesztette a módszert. Ma a németországi Asklepios Katharina Schroth Klinika Bad Sobernheimban a terápia és a fejlesztések, kutatások központja (www.schroth-skoliosebehandlung.de).

A gerincferdülés a tér három síkjában jön létre, az oldalirányú görbület mellett a csigolyák és bordák rotációját okozza, ezáltal kialakítva a púpokat és völgyeket. Az élettani görbületek is megváltoznak.

A terápia lényege a maximális korrekció elérése mindhárom síkban. Ezt pontos, korrigált kiindulóhelyzetekben egyénre szabott speciális izomfeszítésekkel, passzív korrekciókkal érjük el.

A gerincferdülés kezelésében fontos a korai felismerés, az időben elkezdett Schroth terápia. A görbületek mértékétől függően szóba jöhet korzett (fűző) kezelés és műtéti ellátás is.

A módszer gerincferdülésen kívül alkalmazható Scheuermann kór esetén és tartáshibák (hanyag tartás) korrigálására gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.