Neurodinamika

Az idegrendszer egy bonyolult, összefüggő hálózat melynek amellett, hogy az ingerületet vezeti, alkalmazkodnia kell a test mozgásaihoz is. Ez nem is olyan egyszerű, mert az idegek nem olyan rugalmasak, mint az izmok, inkább egy spárgára hasonlítanak. Ezért nagyon ötletes praktikákat alkalmaznak annak érdekében, hogy például egy balett táncost se akadályozzanak a mozgásban.

Amennyiben az idegek mozgathatósága zavart szenved — mert valahol leszorítja őket valami — annak fájdalom, zsibbadás, bizsergés és mozgáskorlátozottság a következménye.

Ismert esetek az úgynevezett alagút szindrómák, a porckorongsérv stb.

A Maitland-féle mozgásvizsgálat elengedhetetlen részét képezi az idegek mozgathatóságának tesztelése, az úgynevezett Neurodynamikai vizsgálat. Meglepően gyakori a pozitív eredmény olyan esetekben is, amikor ezt nem várnánk.

Például állandóan visszatérő mozgásszervi fájdalmak hátterében sokszor szerepel fel nem tárt idegérintettség. Mit jelent ez? A hétköznapi élet részeként sok olyan mozdulatot végzünk, ami az idegrendszer teljes feszítettségét igényli. Ha az idegek szabadon mozognak akkor ez könnyedén kivitelezhető. Amennyiben valahol megszorul az ideg, egy ilyen mozdulattal „meghúzzuk” és pár nap múlva visszatér a jól ismert fájdalom a nyakban, derékban, könyökben, stb.