Manuálterápia

Maitland manuálterápia

A Maitland manuálterápia nemzetközileg elismert vizsgálati és kezelési metódus a gerinc és végtagok ízületeinek, izmainak és idegeinek fájdalmára és mozgáskorlátozottságára (IMTA 2008).

Maitland manuálterápia: Három lépés a sikerhez

1. lépés

Részletes anamnézis felvételt követően alapos fizikális vizsgálat következik, melynek során megfelelő tesztekkel feltérképezzük a fájdalomhoz köthető idegek, ízületek, izmok állapotát.A módszer specifikumai:

  • páciens központúság
  • klinikai megalapozottság
  • nagyon részletes mozgásszervi vizsgálat
  • a probléma eredetének felkutatása
  • a folyamatos újratesztelés, hogy azonnal lássuk a kezelés eredményét

2. lépés

Azt a struktúrát kezeljük, ami a fizikális vizsgálat eredményeként a fájdalom okozójának bizonyult. Ennek megfelelően választunk kezelési technikát a rendelkezésre álló repertoárunkból, hiszen teljesen más beavatkozást igényel egy ideg, egy ízület vagy egy izomprobléma.

Ha a fájdalom csökkent a kezelés hatására, az bizonyítja elméletünk helyességét a fájdalom forrását illetően.

3. lépés

Ha a fájdalmat már uraljuk – legkésőbb – akkor feltérképezzük a probléma okait, ami sokszor teljesen máshol van mint a fájdalom maga, például: rövidült lágyék környéki izmok a medence rossz helyzetéhez vezetnek, ami hosszútávon a gerinc túlterhelését, majd derék illetve nyak fájdalmat okozhat.

A fájdalom ily módon derékban jelentkezik, de az oka a csípő hajlatban van. Amíg a megfelelő izom rövidülését nem szüntetjük meg, addig a fájdalom a gerinc kezelése ellenére állandóan visszatér.

A fájdalommentes állapot megtartásában az aktív terápia, a funkcionális tréning és a sport egyaránt fontos szerepet játszik.

További információkat az www.imta.ch oldalon talál.