Tudományos háttér

Általunk alkalmazott módszerek

Maitland manuálterápia

A Maitland manuálterápia nemzetközileg elismert vizsgálati és kezelési metódus a gerinc és végtagok ízületeinek, izmainak és idegeinek fájdalmára és mozgáskorlátozottságára (IMTA 2008).

Maitland manuálterápia: Három lépés a sikerhez

1. lépés

Részletes anamnézis felvételt követően alapos fizikális vizsgálat következik, melynek során megfelelő tesztekkel feltérképezzük a fájdalomhoz köthető idegek, ízületek, izmok állapotát.A módszer specifikumai:

  • páciens központúság
  • klinikai megalapozottság
  • nagyon részletes mozgásszervi vizsgálat
  • a probléma eredetének felkutatása
  • a folyamatos újratesztelés, hogy azonnal lássuk a kezelés eredményét

2. lépés

Azt a struktúrát kezeljük, ami a fizikális vizsgálat eredményeként a fájdalom okozójának bizonyult.Ennek megfelelően választunk kezelési technikát a rendelkezésre álló repertoárunkból, hiszen teljesen más beavatkozást igényel egy ideg, egy ízület vagy egy izom probléma.

Ha a fájdalom csökkent a kezelés hatására, az bizonyítja elméletünk helyességét a fájdalom forrását illetően.

3. lépés

Ha a fájdalmat már uraljuk – legkésőbb – akkor feltérképezzük a probléma okait, ami sokszor teljesen máshol van mint a fájdalom maga például: rövidült lágyék környéki izmok a medence rossz helyzetéhez vezetnek, ami hosszútávon a gerinc túlterhelését, majd derék illetve nyak fájdalmat okozhat.

A fájdalom ily módon derékban jelentkezik, de az oka a csípő hajlatban van. Amíg a megfelelő izom rövidülését nem szüntetjük meg, addig a fájdalom a gerinc kezelése ellenére állandóan visszatér.

A fájdalommentes állapot megtartásában az aktív terápia, a funkcionális tréning és a sport egyaránt fontos szerepet játszik.

További információkat az www.imta.ch oldalon talál.

Kinematic taping koncepció

A Kinematic Taping®, irányzat a manuálterápia alapelvein és vizsgálati eredményein nyugszik.
A tape felhelyezések segítségével a terápia gyorsabb, jobb és tartósabb eredményt hoz.
Az adekvát manuálterápiás vagy egyéb kezelést követően kerül az elasztikus tape felhelyezésre, hogy tartósabbá tegye az elért eredményt, illetve tovább javítsa azt.

Abban különbözik más irányzatoktól, hogy nem lokális tüneti terápiaként használjuk, hanem a probléma okait célzó passzív vagy aktív tréning támogatására.

Megfelelően alkalmazva rendkívül hatékony például az idegfájdalmak csillapítására, izmok lazítására és támogatására, ízületi struktúrák optimalizálására, sérült szalagok tehermentesítésére stb.

Szegmentális stabilizáló tréning

Ha a mozgásszegment (porckorong, kis ízület, szalagok stb.) degenerálódik, a fájdalommal, gyulladással párhuzamosan egyéb folyamatok is elindulnak.

Többek között bizonyos izmokban ún. gátlás alakul ki, emiatt a gerinc, izmok általi támogatása zavart szenved. Ha a gátlás hosszabb időn keresztül fennáll akkor az izom a nem használat következtében elfajul, ez már az MR felvételen is látható.

A fenti izmok szerepe az, hogy a gerinc mindenkori optimális stabilitását és helyzetét biztosítsák. Ha ez a rendszer károsodik, az a gerinc terhelhetőségének csökkenéséhez és állandóan visszatérő derékfájáshoz vezet.

A tréning célja a fenti folyamat visszafordítása, hogy a mozgás többé ne legyen félelemmel teli élmény.

(további információkra lel, ha beüti keresőjébe: therapeutic exercise for spinal segmental stabilization)

Schroth háromdimenziós scoliosis (gerincferdülés) terápia

A Schroth háromdimenziós scoliosis terápia Katharina Schroth nevéhez fűződik. Katharina az 1900-as évek elejétől alakította, fejlesztette a módszert. Ma a németországi Asklepios Katharina Schroth Klinika Bad Sobernheimban a terápia és a fejlesztések, kutatások központja (www.schroth-skoliosebehandlung.de).

A gerincferdülés a tér három síkjában jön létre, az oldalirányú görbület mellett a csigolyák és bordák rotációját okozza, ezáltal kialakítva a púpokat és völgyeket. Az élettani görbületek is megváltoznak.

A terápia lényege a maximális korrekció elérése mind a három síkban. Ezt pontos, korrigált kiindulóhelyzetekben egyénre szabott speciális izomfeszítésekkel, passzív korrekciókkal érjük el.

A gerincferdülés kezelésében fontos a korai felismerés, az időben elkezdett Schroth terápia. A görbületek mértékétől függően szóba jöhet korzett (fűző) kezelés és műtéti ellátás is.

A módszer gerincferdülésen kívül alkalmazható Scheuermann és tartáshibák (hanyag tartás) korrigálására gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

McKenzie módszer

Robin McKenzie által kifejlesztett módszer, mely elsődlegesen porckorong problémák kezelésére szolgál.

Egyedisége, hogy a kezdeti vizsgálat és kezelés után – amennyiben a beteg állapota engedi – otthon végezhető, személyre szabott aktív gyakorlatokat tartalmaz. A megfelelő oktatás után a páciens saját maga képes fájdalmai csökkentésére nyaki, háti illetve ágyéki gerinc probléma esetén egyaránt.

Az ergonómiára is nagy hangsúlyt fektetünk a panaszok javulásának és a kiújulás megelőzésének érdekében.

Neurodinamika

Az idegrendszer egy bonyolult, összefüggő hálózat melynek amellett, hogy az ingerületet vezeti, alkalmazkodnia kell a test mozgásaihoz is. Ez nem is olyan egyszerű, mert az idegek nem olyan rugalmasak, mint az izmok, inkább egy spárgára hasonlítanak. Ezért nagyon ötletes praktikákat alkalmaznak annak érdekében, hogy például egy balett táncost se akadályozzanak a mozgásban.

Amennyiben az idegek mozgathatósága zavart szenved — mert valahol leszorítja őket valami — annak fájdalom, zsibbadás, bizsergés és mozgáskorlátozottság a következménye.

Ismert esetek az úgynevezett alagút szindrómák, a porckorong sérv stb.

A Maitland-féle mozgásvizsgálat elengedhetetlen részét képezi az idegek mozgathatóságának tesztelése, az úgynevezett Neurodynamikai vizsgálat. Meglepően gyakori a pozitív eredmény olyan esetekben is, amikor ezt nem várnánk.

Például állandóan visszatérő mozgásszervi fájdalmak hátterében sokszor szerepel fel nem tárt idegérintettség. Mit jelent ez? A hétköznapi élet részeként sok olyan mozdulatot végzünk, ami az idegrendszer teljes feszítettségét igényli. Ha az idegek szabadon mozognak akkor ez könnyedén kivitelezhető. Amennyiben valahol megszorul az ideg, egy ilyen mozdulattal „meghúzzuk” és pár nap múlva visszatér a jól ismert fájdalom a nyakban, derékban, könyökben, stb.