Az előző postban említettem egy speciális tréninget ami esszenciális a porckorongsérvek és egyéb gerincfájdalmak terápiájában.

Arról van szó, hogy a fájdalomra különböző izmok eltérően reagálnak. Bizonyos izmok feszesek, mások gátoltak-gyengék lesznek. Gyengeségre az un. mély izmok hajlamosak, amik a gerinc optimális helyzetben tartásáért felelnek. A gátlás egy gerincvelői reflex, mindenképpen megtörténik, nem lehet megúszni. A fő baj az, hogy hiába szűnik meg a fájdalom (megfelelő terápia, gyógyszer hatására vagy spontán), a fent említett gátlás fennmarad és így az izom nem képes a csigolyák stabilitását biztosítani. Mi lesz ennek a következménye? Hát az, hogy az ily módon védtelenül maradt struktúrák túlterhelődnek és újra kialakul a fájdalom, amitől aztán tovább gyengül az izom és már ki is alakult egy ördögi kör, rendszeresen visszatérő fájdalommal.

A fent említett szegmentális stabilizációs tréning ennek a körnek a megtörésére hivatott, a gátolt izmok újraindításával.

Egy cseppet sem hasonlít a klasszikus tornagyakorlatokhoz amit itt csinálunk, ez inkább a hibás mozgásminták korrekciójáról szól. Rengeteg feedback eszközt használunk a tréning során (lézer , emg, nyomásmérő stb), hogy könnyebbé tegyük az utat.

Tudományos kutatások igazolták (Hides et al 2001), hogy tréning nélkül 70% esély van a fájdalom kiújulására 3 éven belül és a kiújulás oka általában ismeretlen, míg a tréning után ez kevesebb mint 30% lesz és általában nagy megterhelés kell hozzá.

Pataki Dalma