Erre a kérdésre keresték a választ négy különböző kutatásban (Starker [2008], Kim [2016], Lee [2017], Xie [2020] és kollégáik). Mind a négy tanulmány talált összefüggést az okostelefonhasználat ideje és gyakorisága, illetve a nyakfájdalom között.

Megkérdőjelezhető eredmények

Az egyértelmű összefüggés azonban megkérdőjelezhető, ugyanis mindegyik kutatás önbevalláson alapuló adatokra hagyatkozott, alacsony elemszámú, nem reprezentatív populációkat kérdeztek: és csak egyetemisták és fiatal felnőttek vettek részt a kutatásban.

Hosszú ideig előnytelen testhelyzetben

A gond valószínűleg nem az okostelefonokkal van, hanem a hosszú idővel, amit a használata közben előnytelen testhelyzetben töltünk. Erre következtethetünk abból, hogy akik sokat olvasnak azoknál gyakoribbak a nyaki panaszok [Côté és kollégái (2008)], ahogy azoknál is, akik munka közben főleg lefelé néznek. 

Az okostelefon és a nyakfájás közötti kapcsolat bemutatása

Konklúzió

A fent leírtak üzenete nem az, hogy nincs és nem is lehet összefüggés a sok telefon nyomkodás és a nyakfájás vagy nyakmerevség között. Azonban ebben a kérdésben valószínűleg – kivételesen – nem okolhatjuk az okostelefonokat jobban, mint bármilyen olyan tevékenységet, amelyet gyakran végzünk, és amely során hosszú ideig, ugyanabban az előnytelen testhelyzetben vagyunk.

Mi a megoldás a nyakfájdalomra?

Ha a megoldás nem a telefonunk hanyagolása, akkor mit tehetünk? Szüneteket tarthatunk, hogy megszakítsuk a hosszan tartó egyhelyben maradást, és rendszeresen végezzünk nyak- és vállnyújtó gyakorlatokat. Az ergonomikus tartás és az aktív életmód hozzájárulhatnak a nyakfájdalom és a merevség enyhítéséhez. Ha a panaszok tartósak és súlyosak, mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, aki célzott terápiával és rehabilitációval segíthet a probléma kezelésében és megelőzésében.

Te is tapasztaltad már a fenti tüneteket? A Therapy4U-nál segítünk a helyes testtartás kialakításában és elérésében!