A mindennapi életünkben gyakran felmerülnok olyan mozgásszervi panaszok vagy sérülések, amelyeket gyakran ésszerűnek tűnő tévhitekkel próbálunk megmagyarázni. A bokaficam, a feszes nyakizmok vagy akár a gerincsérv is olyan gyakori problémáknak számítanak, melyekkel kapcsolatban sok tévhit terjeng. Ebben a blogbejegyzésben ezeket a hétköznapokból ismert tévhiteket szeretnénk szemléltetni, és feltárni a valódi okokat, valamint a különböző kezelési lehetőségeket.

#1 Tévhit: Azért megy ki a bokád, mert megnyúltak a szalagjaid. 

Ez jó magyarázat is lehetne, ha gumiból lennénk, de az embert élő szövet építi fel. A szövet pedig képes regenerálódni és mellesleg, ha nem megfelelő a gyógyulási folyamat, még az is előfordul, hogy a szalagok merevebbek és rövidebbek lesznek. Akkor mégis mi okozza a visszatérő bokaficamot? Az, hogy sérült az ízületi helyzetérzékelés és a motoros kontroll. Magyarul olyan, mintha a bokádban lévő sofőr hirtelen sokkal rosszabbul látna és még kicsit spicces is lenne. Ilyenkor lényegében újra kell tanulni használni a sérült ízületet.

#2 Tévhit: Azért feszesek a nyakizmaid, mert stresszes vagy

A stresszről általánosságban elmondható, hogy nem önmagában okoz mozgásszervrendszeri problémát, de rá tud erősíteni arra. A nyak túl komplex terület (találhatók itt csigolyák, ízületek, porckorongok, erek, nyirokerek, gerincvelő, egy halom ideggyök, agyideg, nyelőcső, izmok, stb. mind fájdalomérzékelő beidegzéssel), hogy ilyen egy dimenziós legyen a megoldás. A stressz egy a sok tényező közül, amely hatással van a nyakfájdalomra. Alapvetően a nyakizmok feszességét sokkal inkább a helytelen testtartás és még inkább a mozgásszegény életmód okozza.

#3 Tévhit: A gerincsérv műtét mindent megold.

A gerincsérv műtét önmagában a gerincsérvet oldja meg, vagyis azt, hogy az ne legyen ott. Rehabilitáció nélkül nem sokat ér. Mire műtétre kerül sor általában a fájdalom következtében felborul az izomegyensúly, ami későbbiekben, a sikeres műtét ellenére, a derékfájdalom fenntartó oka, vagy új problémák okozója is lehet. Ezeket a műtét után kezelni kell célzott, fokozatosan felépített stabilizáló tréninggel.

Tehát mi az igazság?

A mozgásszervi panaszok és sérülések mögött gyakran meghúzódó tévhitek sokakat vezethetnek félre és akadályozhatják a hatékony kezelést. A valóságban a mozgásszervi problémák különböző összefüggések eredményei, és szakértői beavatkozásra, célzott gyógytornára, rehabilitációs terápiákra lehet szükség a teljes gyógyuláshoz. Az egészséges mozgás és a fájdalommentes élet elérése érdekében tegyünk tudatos lépéseket és törődjünk testünkkel, mely a legnagyobb kincsünk az életünk során.

Valamilyen mozgászszervi panasszal élsz, egyes mozdulatok fájdalommal járnak? Foglalj időpontot állapotfelmérésre online és felderítjük a probléma okát!  https://therapy4u.hu/idopontfoglalas-uj-vendegeknek/.