Egyre többször találkozhatunk a médiában a fascia fogalmával, azonban kevés helyen foglalják össze közérthetően, hogy mit is takar pontosan testünk e rendszere és hogyan azonosíthatók és kezelhetők a fasciaból gyökerező problémák. A következőkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a fasciaról és bemutatjuk a lehetséges kezelési technikákat.

Mitől különleges a fascia?

A fascia összetételét tekintve az ínakhoz vagy ízületi szalagokhoz hasonló kötőszöveti struktúra. Az izmokon belül beborít egyes izomrostokat, izomrost kötegeket, magukat az izmokat, továbbá idegeket, ereket és belső szerveket. Megkülönböztetünk felületes és mély fasciát:

  • a felületes fascia a bőrt az alatta futó izmoktól különíti el
  • a mély fascia veszi körül az izmokat, idegeket, belső szerveket

Ez az egész testünket behálózó, számos különböző szervrendszerrel kapcsolatban lévő kötőszöveti rendszer sok fontos funkciót tölt be az emberi testben:

  • a különböző fascia rétegek elcsúsznak egymáson, ezzel biztosítva az izmok, a bőr és belső szervek közötti gördülékeny mozgást
  • különböző irányú terhelésekre különböző rostlefutású régiók képesek megnyúlni vagy zsugorodni és hosszas ideig fenntartani ezt a hosszváltozást, ezzel védve az adott szervet
  • fontos szerepet töltenek be a mozgásban erőtovábbító és erőtároló funkciójukkal (pl. ugrás vagy futás során)
  • a belső szervekkel, idegrendszerrel, nyirok- és vérerekkel létesített kapcsolatuk miatt szerepük van a hőszabályozásban és különböző vegetatív folyamatokban
  • információt szolgáltatnak az agynak az ízületek és végtagok helyzetéről és az izmok feszüléséről

Mi vezethet a fascia problémáihoz?

Általában trauma, mozgásszegény életmód, sokáig fennálló helytelen tartás, fizikai vagy mentális megpróbáltatások, szisztémás gyulladás és nem megfelelő táplálkozás hatására alakulnak ki problémák a fascia rendszerben. Ezek hatására az egyes rétegek megvastagodnak, csökken köztük a hialuronsav (ami a csúszást biztosítja) mennyisége és összetapadások alakulnak ki a szövetek között. Az összetapadt területeken nehezebben csúsznak el egymáson a kötőszöveti rétegek, amely a fascia túlzott feszüléséhez vezethet, ami korlátozhatja a mozgásokat és fájdalmat okozhat.

A fascia problémáit számos rossz szokás is kialakíthatja.

Hogyan kezelhető ez a rendszer, ha már kialakultak a panaszok?

Fontos szem előtt tartani a csont- és vázizomrendszer panaszainál az összes lehetséges kiváltó tényezőt és ezeknek megfelelően kiválasztani az alkalmazandó kezelést. Az állapotfelmérés során először a szubjektív vizsgálattal (kikérdezéssel) nagy hangsúlyt fektetve a fájdalom viselkedésére, illetve a múltbéli panaszokra klinikai okfejtés útján valószínűsítjük, hogy melyik struktúra/struktúrák lehetnek érintettek. Ezután a fizikális vizsgálattal aktív és passzív mozgásokkal, illetve a kötőszöveti rendszer tesztelésével megpróbáljuk alátámasztani az elméletünket.

Ha kiváltó tényezőként a fasciára gyanakszunk, hozzákezdünk a betegvizsgálat során érzékelt úgynevezett denzifikációs pontok (a fent említett összetapadások helye) kezeléséhez. Ez általában kézzel vagy alkarral kifejtett nyomást és apró csúsztatásokat jelent, amellyel elmozdítjuk egymáshoz képest a szöveti rétegeket hő generálása mellett, így fokozva ezeken a területeken a szöveti anyagcserét. Ennek hatására ismét beindul a hialuronsav termelése, ami kenőanyagként funkcionál, így a korábban összetapadt rétegek újra szabadon tudnak mozogni egymáshoz képest.

Számos irányzat alakult ki a fascia rendszer kezelésére az utóbbi évtizedekben. Rendelőnkben Luigi Stecco által kitalált Fascia Manipulációs módszert alkalmazzuk, amely során nagy hangsúlyt fektetünk az állapotfelmérés során a múltbéli traumákra, nehezen gyógyuló vagy régóta nem megfelelően működő területekre. Ezek alapján próbáljuk megérteni és feltárni, hogy milyen nehézségek adódhattak a szöveti újra épülés során a gyógyulás közben, ami az aktuális panaszt okozhatja és a kezelés során ezekre a területekre fókuszálva építjük fel a kezelést.

Amennyiben úgy érzi, hogy Ön is egyre több tünettel küzd és szeretné visszanyerni a régi testét, akkor foglaljon időpontot konzultációra már most!