Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás az emberi test minden szervrendszerére jótékony hatással van (szív és ér-, légző-, emésztő-, immun- és mozgásszervrendszer), illetve az anyagcserére, a mentális egészségre és az agyi funkciókra is kedvezően hat. Kevés dologban van olyan egyetértés a különböző tudományágak közt mint ebben, azonban azt illetően, hogy mi a legideálisabb formája és gyakorisága a testmozgásnak, már nincs ilyen egyértelmű válasz. Egy biztos: a mozgás minden formája megengedett és jótékony hatással van a szervezetre, ha arra a mozgásra készen áll az ember teste és nem abuzálja azt. Nézzük, hogyan találhatod meg a számodra legmegfelelőbbet!

Általában mindenki “hazabeszél”, és azt a sportot tünteti fel a legjobb fényben, amit ő maga is oktat és/vagy űz, előtérbe helyezve annak univerzális pozitív hatásait — ez így is van rendjén. Ez alapján logikusan következne, hogy gerincterápiás rendelőként azt valljuk, hogy az a legmegfelelőbb, ha alapos állapotfelmérés után, képzett gyógytornász mellett követjük azt a személyre szabott mozgásprogramot, amelyet a korábbi sérülések és a jelenlegi fájdalmakat, esetleges mozgásbeli hiányosságokat figyelembe véve tervezett meg számunkra a szakember. 

Azonban olvasóink között valószínűleg sokan vannak olyanok is, akik nem a gyógytorna vagy a medical fitness mellett tennék le a voksukat, vagy a gyógytorna mellett szeretnének egy másik sportot is elkezdeni. A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogy milyen kérdésköröket érdemes megvizsgálni, mielőtt választunk.

Ha már tudod, hogy mit szeretnél sportolni

Kezdjük azokkal, akik tudják, mit szeretnének sportolni. Ők lehet, hogy korábban már űzték ezt a mozgásformát, de például egy sérülés miatt abba kellett hagyniuk. Ha te is közéjük tartozol, az alábbi 2 pontot érdemes átgondolni:

 1. Ha valamilyen sérülés miatt kényszerültél kihagyásra, és a diagnózisra és a megfelelő rehabilitációra még nem került sor, akkor ez az elsődleges teendő. A tapasztalat azt mutatja ugyanis, hogy egy sérülés nem múlik el magától. Ha mégis így tűnik, nagy a valószínűsége, hogy valamilyen módon újra előjön vagy valahol máshol okoz problémát. 
 2. Ha nem sérülés vagy más egészségügyi ok miatt kellett hosszabb szünetet tartani, alapvetően nincs akadálya a kedvelt mozgásformához történő visszatérésnek. Egy jó tanács erre az esetre: nem érdemes (és nem is bölcs) a visszatérés után azonnal a korábbi teljesítményt elvárni. Ne is ostorozd magad ezzel, mert a szervezetnek időre van szüksége, hogy újra alkalmazkodni tudjon a terheléshez.

A fenti két pontban foglaltak abban az esetben is igazak, ha egy olyan sportot szeretnél kipróbálni, ami tetszik, de még nincs benne tapasztalatod. Ha pedig korábban sérüléssel is küzdöttél, amit esetleg nem kezeltek megfelelően vagy bizonytalanságot okoz, akkor érdemes először mozgásszervi szakemberhez fordulni vele és utánajárni, hogy mi a teendő. Ha pedig más sportban már van tapasztalatod, ne felejtsd: nem leszel egyből ugyanolyan jó az új sportban, hiszen az egy más inger, más reakciót igényel majd a testtől. Ez benne a móka.

Az életmódváltás a megfelelő hozzáállással kezdődik

Most pedig beszéljünk kicsit arról, hogyan érdemes hozzáállni a mozgásforma választáshoz azoknak, akik életmód váltásban gondolkodnak és nem űztek korábban semmilyen sportot. Ebben a bejegyzésben nem célunk, hogy egy specifikus mozgásformát népszerűsítsünk, inkább olyan kérdések megfogalmazásával szeretnénk segíteni, amelyek megválaszolása segít szűkíteni a számodra megfelelő sportok körét.

3 kérdés, amely segít körvonalazni a számodra legmegfelelőbb sportágat

Mi a cél? 

  Ha tudod hova mész, egyből könnyebb kiválasztani, hogy melyik térkép fog oda vezetni. Ez a cél lehet esztétikai (fogyás, izomtömeg növelés), teljesítménybeli (szeretnél lépést tartani a folyton rohangáló gyerekekkel), egészségügyi (az életminőségedet szeretnéd maximalizálni, vagy egy diagnózisra reagálni), vagy egyszerűen csak szeretnéd jól érezni magadat mozgás közben. 

  Tartsd észben: minden sport más és más előnyöket nyújt. Például ha izmosodni szeretnél, nem a teremfoci a legoptimálisabb választás. Vagy ha olyat keresel, amit másokkal együtt tudsz gyakorolni és játékosabb jellege van, valószínűleg nem a konditermi edzés lesz a neked való.

  Mennyi időbeli és anyagi erőforrás áll rendelkezésre?

   Érdemes belegondolni, hogy ha egy olyan sportra vállalkozol, ami naponta három órát vesz el az idődből (legyen ez utazással együtt vagy csak maga az edzés), vagy egy olyat választasz, amihez az alapvető felszerelés beszerzése vagy a bérlet ára meghaladja a költségvetést, nagy eséllyel nem fogsz hosszú távon elköteleződni mellette.

   “Lehet túlgondolom kicsit?”

    Mielőtt nekikezdünk valami újnak és/vagy nehéznek, hajlamosak vagyunk beleesni a “túloptimalizálás” csapdájába, ugyanakkor a tapasztalat az, hogy nem szükséges azonnal minden tényezőnek a legoptimálisabbnak lennie ahhoz, hogy elkezdjünk egy új viselkedésformát. 

    A testmozgás egy gyűjtőfogalom, és a szervezetünk alapvetően minden formáját ingerként fogja fel, amihez alkalmazkodnia kell. Ha ez az inger megfelelő intenzitású az adott egyénnek, akkor ki fogja váltani az adaptációs választ és elindulunk a célunk felé (legyen az fogyás, jobb erőnlét, vagy bármi egyéb). 

    Tehát nem feltétlenül kell a mások szerint legmegfelelőbb sporttal kezdeni, főleg ha korábban sosem sportoltál. Kezdj egy olyannal, amit hosszú távon és rendszeres tudsz vállalni, illetve kihívást jelent. Az adott pillanatban az lesz a számodra legmegfelelőbb mozgásforma.

    Ha továbbra is bizonytalan vagy a kérdéskört illetően, és szakszerű felkészítést és állapotfelmérést szeretnél, keress minket bizalommal!