Aktuális

Régen írtunk esettanulmányt, nézzük most Orsiét!

Dóri 33 éves kismama. Két kisgyermeke a nap folyamán felváltva kéredzkedik ölbe, a picit pedig még pelenkázni is kell…
 
Dóri 1,5 éve rosszul alszik, mert fáj a háta és úgy érzi, hogy beszakadnak a bordái. Napközben folyton hajlong, nehéznek érzi lapockáit, és görnyedtnek a hátát. És ez nemcsak az érzet, hanem sajnos látszik is. Gerincének háti szakasza nagyon meggörbült. Ezen panaszokkal jelentkezett rendelőnkben.
Elsődleges terápiaként manuálterápiás fogásokkal az érintett gerincrészt mobilizáltam, ezzel dolgozva a görbület rigiditása ellen.
Másnap reggel Dóri meglepetten tapasztalta, hogy fájdalom nélkül tudott aludni. Kapott néhány önmobilizáló házi feladatot, amit szorgalmasan , naponta többször gyakorol.
Most jön csak a nagy munka! Hiszen meg kell erősíteni hát- és hasizomzatát , hogy a fájdalom vissza ne kússzon a mindennapjaiba.

 

Még egy eset, még egy kis olvasnivaló.
Kata esetei közül folytatjuk a soron következővel!

Néhány hete egy régi betegem keresett fel. Elmesélte, hogy 1 hónapja elesett biciklivel és megütötte az alkarját. Azóta nagyon fájdalmas volt a könyöke, szinte hozzá sem lehetett érni és a régi váll panasza is visszatért. Kérdéseimre válaszolva elmondta, hogy a nyaka is fájogat időnként. Elmondása alapján arra gondoltam, hogy a tünetei között lehet összefüggés, felmerült bennem, hogy lehet hogy egy ideg is érintett.
 
A vizsgálat igazolta is a felvetést, problémája igen összetett (nyak-váll-könyök) és az egyik karban futó ideg is szerepet játszik benne.
 
Első alkalommal a nyak és az ideg kezelése mellett döntöttem.
 
A nyakon manuálterápiát alkalmaztam, az idegen egy csúsztató feladatot, ami a mozgását és a vérellátását segíti és kapott egy klassz tapet is az ideg lefutása mentén.
 
Néhány nap múlva felhívott, hogy semmi baja, a válla sem fáj és elment a lányával terepbicilkizni, amit évek óta mellőznie kellett.

 

Még egy érdekes eset mára, Kata tollából!

Egy fiatal lány esetét szeretném bemutatni. 2 hónapos boka ficammal érkezett. 2 hónappal a sérülés után még nem tudott ráállni a lábára, nagyon furcsán, külső talpszélen járt és nagy fájdalma volt. Duzzadt és lilás volt az egész lábfeje.
 
Ijesztő volt látni, hogy ennyi idővel a sérülése után még a talpát se tudja lerakni a földre és az a kímélő tartás szinte rögzült…
 
Boka ficamnál a szalagok sérülése mellett az ízületeket alkotó csontok is elmozdulhatnak. Itt is ez állt a probléma hátterében, amit a nagy fájdalom és a megfelelő rögzítés hiánya tovább rontott.
 
Szépen, óvatosan, a fájdalmat kerülve, kezdtem el a manuálterápiát, hogy az ízületek megfelelő mozgását helyreállítsuk. Első célunk az volt, hogy rá tudjon állni a lábára. Ezt szerencsére hamar el tudtuk érni. De természetesen biceget még járás közben. Ennek a rendezése már jóval több időt vett igénybe.
 
A manuálterápia mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapott az aktív tréning is, speciális gyakorlatokkal erősítettük a lábát.
 
Hónapok kellettek mire elértük azt, hogy sportolni, táncolni is tudjon.
 
Hétköznapinak tűnő sérülések is okozhatnak hosszantartó problémát, jobb idejében szakemberhez fordulni a gyorsabb, könnyebb gyógyulás érdekében.

 

December 7. – Ugyen munkanap, de…

A decemberi munkarend átszervezések miatt ezen a héten, szombaton (dec.7.) rendelőnk is nyitva tart 8:00-14:00 óráig. Dalma aznap ugyan külső helyszínen oktat, de Orsi, Kati és Judit szeretettel várja a mozogni, tornázni vágyókat ezen a napon is!
 
Erre a napra a normál kezelések mellett meglepetésünk is van! A múltkori nagy sikerre való tekintettel újra  
ingyenes állapotfelméréseket tartunk.
 
Időpontok foglalására, mind állapotfelmérésekre, mind pedig meglévő vendégeink számára, telefonon vagy személyesen van lehetőség recepciónkon.
 
Várunk minden kedves érdeklődőt, gyógyulni, mozogni vágyót!

 

A következőkben érdekes esettanulmányok segítségével szeretnénk kicsit közelebb hozni Önökhöz, hogy kik is vagyunk, mivel is foglalkozunk itt, a Therapy4U rendelőjében.

Az alábbiakban Judit néhány érdekes esetével találkozhatnak.

Kinematic taping

Nemrég járt nálam egy hölgy, akinek szinte egész nap zsibbadt a keze, könyöke és fájt a válla.
Legintenzívebb érzés a kezében és a könyökében volt. Elmondta, hogy az elmúlt hónapban sokat takarított: portörölgetés a magasabb polcokon, ablak tisztítás, pókháló, tudjátok hogy van ez? 🙂
Szóval sokat volt megemelve a karja, a piros ideg beszorulhatott a kék és zöld csontocskák közé és az ideg nem szereti, ha csapdába kerül. Kiszabadítottuk hát a kék csontocska mobilizálásával és azóta fest zsibbadás és fájdalom nélkül. 🙂

 

 

 

Egy 27 éves sportoló önvédelmi órán belerúgott bokájával gyakorló ellenfele könyökébe, ami hát valljuk be nem egy kellemes érzés: fájt utána a bokája, mely felfelé sugárzott a lábszárba.
Sokan közülünk vertük már be könyökünket éles tárgyba, mely után csillagokat láttunk, hát ez az eset is kb. hasonló.
Kinematic tapingSzerencsére tudjuk, hogy ezen a területen van egy ideg, mely egészen a deréktáji szakaszból ered, így érdemes nemcsak a fájdalmas területtel foglalkozni, hanem az eredésével is.
A derék mobilizációjával, idegcsúsztatással, tape-pel könnyen lehetett javítani a helyzeten, holott a szokásos jég, pihentetés, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő nem használt.
Ez az eset jó példa arra, hogy a fájdalom forrása a lábon lévő idegsérülés, de oka a gerincben keresendő!

 

Dalmával történt…

Minap járt nálam egy hetedik hónapban járó kismama. 🙂
Csak azért írom le, mert tanulságos az esete es mar nem először láttam ilyet, hátha mindenki okulására válik. 🙂
Kinematic tapingRészt vett egy vacsorán, ahol nadrágot viselt, amolyan kismamáknak valót, ami a has alatt el van vágva es utána egy puha anyag halad tovább a hasra. A nadrág széle viszont kicsit sem puha…. Ezzel csak az a baj, hogy az idegek egy cseppet sem tisztelik a divatot és nem szeretik a szűk ruhákat sem.
Szóval másnap először egy csípő táji erős zsibbadás alakult ki, majd rákövetkező nap nagyon éles és kiszámíthatatlan fájdalom jelentkezett, mely szinte megbénította őt.
Persze irány az orvos, ahol ilyet még nyílván nem láttak így nem is tudtak semmit mondani.
Eljött hozzám, es miután John áldásos munkája nyomán már éjjel is idegekkel álmodom így nem volt nehéz felismerni egy pici ideg érintettségét, ami a medencén pont ott halad ahol az ilyen típusú nadrágok el tudják nyomni…
Szóval a történet, ha úgy vesszük happy end, mert jól kezelhető a dolog, némi neurodynamika és tape segítségével, bár az ilyesmit elkerülni talán egyszerűbb….
Száz szónak is egy a vége, a csípő gatyával óvatosan, ha szűk inkább gombold ki. :))

 

Ha Dalma tanít, ott mindig történik valami…

Versenyt hírdettünk a leszedett tape-ek újrahasznosítására, íme az eredmény 🙂

 

Ismét itt volt a mester, John Langendoen (www.therapy4u.de) Magyarországon 🙂

 

Barátságos hangulatban 2013. június 22-én megnyitotta kapuit a Therapy4U.

Körünkben üdvözölhettük családunk és barátaink mellett John Langendoen-Sertel-t, mentorunkat, tanárunkat is, ki Pataki Dalmával, vezető gyógytornászunkkal, a hazai Therapy4U alapítójával ünnepélyesen megnyitotta rendelőnket. Remek hangulatban és barátságos légkörben telt az este, a képek magukért beszélnek!